05-12-2018 Засідання Ради з питань перспективного розвитку Очаківщини

 

У понеділок, 3 грудня 2018 року, під керівництвом голови Очаківської районної державної адміністрації С.Самоукова за участі голови Очаківської районної ради Г.Олійника,  Очаківського міського голови С.Бичкова відбулась нарада з питань перспектив розвитку Очаківщини. Також у нараді взяли участь голови сільських рад та об’єднаних територіальних громад, представники підприємницького сектору, органів місцевого самоврядування, виконавчої влади, керівники бюджетних установ району, керівники ТОВ «Агрофірма Лиманський» Є. Скрипник, СВК «Лиманський» П.Корнієнко, НПП «Білобережжя Святослава» Ю. Козловський, ТОВ «Порт Очаків» В.Сапега.
Метою проведення наради було визначення пріоритетних напрямків розвитку Очаківського району та м. Очаків на 2019-2021 роки, які будуть надані до складу Дорожньої карти розвитку Миколаївської області.
Відкриваючи засідання, голова райдержадміністрації С.Самоуков зазначив про важливість ініціативи Президента України та доручення голови облдержадміністрації О.Савченка започаткувати процес обговорення з широким залученням громадськості та експертів шляхів вирішення надважливих питань для розвитку регіонів. Очаківщина не є виключенням, вона включає в себе кілька громад, об’єднаних спільними інтересами, потребами населення - Очаківську міську громаду, дві ОТГ – Куцурубську і Чорноморську, Кам’янську та Покровську сільські ради. Спільним для всіх є користування дорогами, закладами соціальної сфери, медицини, природними ресурсами, об’єктами рекреації тощо. Всі ці питання в умовах децентралізації вже починають вирішуватися в інтересах громад. Вже багато зроблено, адже ця реформа дуже правильна і дійсно працює. Є стимул для розвитку. Зростають надходження до бюджетів, крок за кроком громади йдуть до своєї спроможності. Але є спільні питання, які краще вирішувати разом.
Про досвід розвитку своїх громад в умовах децентралізації та своє бачення перспектив Очаківщини доповіли Очаківський міський голова С. Бичков, сільські голови Чорноморської та Куцурубської ОТГ А.Дмитренко та І.Копійка, Кам’янський сільський голови Л.Стоянова. А.Дмитренко чітко сформулював своє бачення стратегії розвитку громади, зазначивши, що основними напрямками мають бути теплозбереження, економія енергоресурсів всіма шляхами, контроль за водопостачанням, і особливу увагу необхідно звернути на охорону здоров’я населення.
Керівники структурних підрозділів райдержадміністрації Д.Вялкова та В. Кифоренко інформували присутніх з питань інвестиційної складової економічного розвитку району, адже без суттєвих інвестицій не можна говорити про позитивну динаміку розвитку. Було зазначено, що основними інвестиційними проектами, які працюватимуть на перспективу, є подальший розвиток вітроенергетики та розвиток транспортної інфраструктури (проведення ремонту та технічного оснащення автомобільних доріг).

Протягом двох з половиною годин відбувалося жваве обговорення широкого кола питань по всім напрямкам соціально-економічного розвитку Очаківщини та з питань продовження процесу об’єднання громад. Підводячи підсумки цього конструктивного заходу, голова райдержадміністрації С.Самоуков висловив вдячність присутнім і зазначив, що саме так - не у формі сухих доповідей, а шляхом дискусій і обговорення мають вирішуватися усі питання, і це ознака здорового суспільного розвитку. За підсумками наради вирішено: забезпечити всебічну підтримку інвесторів; провести обговорення громадами інфраструктурних проектів; забезпечити подання проектів до облдержадміністрації для включення до Дорожньої карти розвитку Миколаївської області.