14-05-2018 Увага!!! Профілактика кишкових захворювань

ПРОФІЛАКТИКА КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ


Серед інфекційних захворювань особливе місце займають гострі кишкові інфекції, якими може найчастіше захворіти людина: дизентерія, сальмонельоз, холера, харчові токсикоінфекції та ін. Інфекційні хвороби цієї групи спричиняються різними збудниками: найпростішими, бактеріями, вірусами.
Що ж є спільного між ними?
Чому в одну групу увійшли захворювання, появу яких спричиняють мікроорганізми різних біологічних видів?
Всю цю групу об’єднує те, що основне місце перебування хвороботворного початку і розвитку хвороби є кишківник людини (чи тварини). Звідси й загальний механізм передачі інфекції, так званий фекально-оральний, при якому збудник з кишечника хворого чи носія інфекції потрапляє у зовнішнє середовище, потім через рот у шлунково-кишковий тракт здорової людини і викликає захворювання.
Також захворювання можуть викликати токсини мікроорганізмів, що розмножуються в харчових продуктах, виділяючи токсини (як продукт своєї життєдіяльності), токсини потрапляючи у шлунково-кишковий тракт викликають гострі отруєння, ці хвороби класифікуються, як харчові токсикоінфекції і до них відноситься таке небезпечне захворювання, як ботулізм.
В організм людини хвороботворні мікроорганізми можуть потрапляти з їжею, водою, а також заноситись брудними руками і предметами домашнього вжитку.

Які ж ознаки гострих кишкових захворювань?
Хвороба проявляється не зразу, а після інкубаційного (прихованого) періоду. При різних кишкових інфекціях він відрізняється: короткий, при харчових токсикоінфекціях - декілька годин, тому що до організму потрапляє готовий токсин при ботулізмі, сальмонельоз – від 4 годин до 3 діб, при дизентерії - 2-7 днів, при холері - від декількох годин до 5 днів, при гепатиті А (вірусний гепатит, жовтуха, хвороба Боткіна) - 15-50 днів.
Наприкінці інкубаційного періоду хвороба проявляється першими клінічними симптомами: з’являється нездужання, слабкість, головний біль, відсутність апетиту. Згодом починають проявлятися характерні ознаки захворювання: нудота, блювання, болі в животі, рідке випорожнення, інколи з домішкою слизу і крові (при холері), підвищення температури. При гепатиті А найбільш характерними ознаками є жовтяничність шкіряного покриву та слизових оболонок, потемніння сечі.
Перші прояви харчових токсикоінфекцій починаються гостро, з інтоксикації організму: загальна слабкість, головний біль, нудота, блювота, головокружіння, підвищення температури тіла до 40-410, при захворюванні на ботулізм, характерним симптомом є: порушення зору, відчуття сітки перед очима (враження токсином очних нервів), порушення ковтання та дихання, диспепсичні прояви не значні або взагалі відсутні, за відсутності лікування – втрата свідомості і значні патологічні ускладнення з боку нервової системи з можливим летальним кінцем.
У минулому році, за даними Центру з контролю і моніторингу захворювань, від ботулізму загинули 11 людей, а постраждали - 132 українця. Хвороба поширювалася з неймовірною швидкістю, нові випадки фіксували мало не кожен день. У деяких постраждалих хвороба розвивалася настільки стрімко, що введена сироватка не встигала діяти, як людина вже вмирала. Негласними лідерами були Київ, Запоріжжя, Суми, Одеса. По всій країні проводилися рейди, щоб вилучити можливо заражену рибу з продажу не тільки на ринках, але і в супермаркетах.

Успіх боротьби за зниження захворюваності на кишкові інфекції багато в чому залежить від того, наскільки обізнане населення з причинами виникнення та поширення цих захворювань. Підвищення санітарної культури населення - це величезний резерв подальшого зниження захворюваності на гострі кишкові інфекції.
Сприйнятливість людей до кишкових захворювань досить висока. Особливо часто вони спостерігаються у дітей, тому що в малят і захисні сили слабші, і гігієнічні навички ще недостатні.
Щоб запобігти появі гострих кишкових захворювань, насамперед необхідно вчасно і як найшвидше виявити хворого чи підозрілих на захворювання осіб і ізолювати їх у спеціалізовані медичні заклади, а також виключити можливі шляхи передачі інфекції.
З цією метою проводиться комплекс протиепідемічних заходів.

Наша, Миколаївська область відноситься до регіону, де у літній час проходить велика міграція населення України, у зв’язку з літнім відпочинком. У літній період населення Очаківського та Березанського районів збільшується у декілька разів за рахунок відпочиваючих, що приїздять з різних регіонів нашої країни і близького зарубіжжя. Разом з цим, проходить міграція і хвороботворних мікроорганізмів, в оточуюче нас середовище потрапляють нові штами та види хвороботворних мікроорганізмів, що можуть стати причиною масових інфекційних захворювань, як серед відпочиваючих, так і місцевого населення.
Приїзджаючи до моря організм людини в перші дні відпочинку має пройти адаптацію до зміни природних зон, температурного режиму, режиму харчування, то що. У цей період адаптації можливе зниження захисних функцій організму, зниження імунітету до інфекційних хвороб, особливо у дітей віком до 12 років. Причиною захворювань можуть стати нові штами мікроорганізмів, що потрапили до організму сприйнятливої людини у яких відсутній імунітет.

Запобігти інфекційним шлунково-кишковим захворюванням можливо дотримуючись правил особистої та громадської гігієни.
Ці правила включають:
- регулярне миття рук перед кожним прийомом їжі та після кожного відвідування туалету;
- не вживати в їжу продуктів з сумнівними якостями, їжу що продається на стихійних ринках, у осіб, що реалізують її на пляжах з рук та пересувних лотків, не купувати продукти з протермінованими термінами зберігання;
- не зберігати готову їжу без холодильників;
- не залишати в місцях відпочинку залишків продуктів, побутових відходів, іншого сміття, прибираючи їх після відпочинку у визначені для цієї мети місця - (сміттєзбірники);
- овочі, фрукти, ягоди, які будуть споживатися в сирому вигляді, слід мити в проточній воді, для дітей обдавати окропом;
- не вживати в їжу консервів що мають ознаки бомбажу (здуття, небезпека ботулізму);
- не купувати та не вживати в їжу в’яленої, копченої, сушеної риби з кишками (небезпека ботулізму);
- проводити активну боротьбу з мухами;
- вживати воду тільки з перевірених джерел водопостачання;
- під час купання у відкритих водоймах намагайтеся не ковтати воду.
У перші дні відпочинку суворо контролюйте перебування на відкритому сонці, особливо дітей та підлітків, остерігайтесь теплових ударів.

В разі настання шлунково-кишкових розладів потрібно негайно звернутися до лікаря, не вдаючись до самолікування. Кожне захворювання вимагає спеціального, науково обґрунтованого лікування.
На даний час розроблено ефективні, інколи дуже складні, схеми лікування кишкових інфекцій, які враховують вік хворого, реакцію його організму на лікувальні препарати, наявність супутніх хвороб, чутливість мікроорганізмів до того чи іншого медикаменту. Лікування кишкових інфекцій (а втім, і всіх інших інфекційних хвороб) має проводитись суворо індивідуально, комплексно, із застосуванням найдоцільніших засобів та методів. А це може зробити тільки лікар. Безконтрольне, неправильне вживання антибіотиків та інших антибактеріальних препаратів призводить до того, що в кишечнику гинуть не лише збудники хвороби, а й корисні бактерії (мікрофлора). Хвороба може перейти в хронічну форму, призвести до бактеріоносійства (коли людина почуває себе здоровою але є джерелом інфекції і розповсюджує хвороботворні бактерії заражаючи ними оточуючих), розвитком дисбактеріозу, а це дуже важко піддається лікуванню. Звертатися до лікаря слід при перших ознаках недуги, інакше ускладнюється її перебіг і створюється загроза розповсюдження збудників.
Тільки лікар, і ніхто інший, вирішує - госпіталізувати хворого чи залишити його вдома, де під наглядом медичного персоналу він пройде курс лікування. В іншому випадку мають бути неухильно додержані правила догляду за хворим, приписані медиками.


ПАМ’ЯТАЙТЕ!
Тільки чітке дотримання всіх гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути зараження кишковими інфекціями та вберегти себе та оточуючих від хвороби!