02-06-2014 Відбулось засідання круглого столу
Реформування влади має відбутися не «зверху», головне слово – за громадами

2 червня у великій залі адмінбудівлі відбулося засідання "круглого столу" з обговорення Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, у якому взяли участь голова райдержадміністрації Самоуков С.В., голова районної ради Борщевський О.І.,  депутати районної та обласної рад, сільські голови, апарат районної ради та райдержадміністрації, керівники структурних підрозділів райдержадміністрації.


Відкрив його голова районної ради О.І. Борщевський, який зазначив, що останнім часом у суспільстві все більше обговорюється питання про розширення прав місцевих громад та запровадження реформи місцевого самоврядування, органи якого на сьогодні через недостатнє матеріально-фінансове, організаційне та правове підґрунтя не мають змоги у повній мірі виконувати свої повноваження та задовольняти потреби людей. Він нагадав, що у минулому році у районі пройшло обговорення даної Концепції, основні положення якої розглядалися на засіданнях комісій, сесіях рад, та були підготовлені пропозиції щодо вдосконалення цього документу, суть якого полягає у розмежуванні повноважень в системі органів місцевого самоврядування і органів виконавчої влади на різних рівнях адміністративно-територіального устрою, удосконаленні взаємодії між ними. А 1 квітня 2014 року Кабінетом Міністрів прийняте розпорядження про схвалення цієї Концепції.

Оскільки формування влади у нашій країні закріплено в Конституції України, і при будь якому її реформуванні до Основного закону теж повинні вноситися відповідні зміни, на основних положеннях проекту Закону України «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)» зупинилися начальник відділу правової та кадрової роботи апарату РДА О.В. Камалетдінова та головний спеціаліст виконавчого апарату районної ради М.О. Стегостенко. 

Ольга Володимирівна Камалетдінова зазначила, що зміни до Конституції вносяться шляхом голосування у Верховній Раді (не менш 2/3 голосів) або проведення всенародного референдуму. Те, що передбачається передати якомога більше повноважень від державної влади (яка призначається) – місцевому самоврядуванню (яке обирається громадою), з одного боку –позитивний момент, який несе у собі ознаки народовладдя, з іншого ж – як підкреслила доповідач, - цей процес досить непростий і вимагає певного підвищення і рівня правосвідомості людей та рівня їхньої відповідальності. Також, на її думку, розширення повноваженнь місцевого самоврядування повинно супроводжуватися і зміцненням його кадрової структури. Що важливо, зміни, зокрема реформування адміністративно-територіального устрою, встановлення і ліквідація районів, встановлення меж районів і міст тощо, пропонується приймати не на рівні Верховної Ради, а на рівні Кабінету Міністрів, що надасть можливість здійснювати їх більш мобільно. Райдержадміністрації планується замінити державними представництвами, які здійснюватимуть не лише контрольні функції на території регіонів, а й нагляд за відповідністю актів органів місцевого самоврядування до Конституції і законів України.


Про те, як саме відповідно до Конституції будуть формуватися ради та їх виконавчі органи на місцевому рівні, присутнім розповіла Марина Олександрівна Стегостенко. Також, вона відзначила, що пропонується повноваження рад не деталізувати у Конституції, а закріпити їх відповідним законом. Крім цього, вилучити з неї положення про підконтрольність у діяльності органів місцевого самоврядування відповідним органам виконавчої влади, які стануть відповідальними лише перед законом, а також статтю щодо захисту прав місцевого самоврядування у судовому порядку. Прийняття усіх цих змін, як зазначила доповідачка, забезпечить правову основу для схвалення низки законодавчих актів, необхідних для проведення реформи місцевого самоврядування.

Прослухавши виступи щодо запропонованих змін до Конституції, спрямованих на децентралізацію влади, присутні у залі сільські голови та депутати районної ради взяли участь у їх обговоренні. Першим узяв слово Чорноморський сільський голова А.А. Дмитренко, який зауважив, що питання реформування місцевого самоврядування надзвичайно важливе для життєдіяльності наших місцевих громад. Тому до його обговорення слід підійти дуже виважено. І перше, що слід зробити, це створити у районі Асоціацію сільських голів (до чого, до речі, з розумінням поставилися і на обласному рівні). На думку Андрія Анатолійовича, нічого за рік після обговорення громадами Концепції реформування місцевого самоврядування не змінилося, і нові пропозиції, надіслані зверху насправді не вирішують існуючих  на місцях проблем. Повинно бути розуміння того, що перспективи реформування місцевого самоврядування слід розділити на короткострокові, які можна вирішувати уже зараз, навіть у нині чинному правовому полі, і довгострокові, які можна буде запровадити після адміністративно територіальної реформи. Стосовно короткострокових, то, оскільки основа нормального функціонування місцевого самоврядування – це фінанси, то слід дати можливість сільським головам реально розпоряджатися власними коштами своїх громад, для чого так званий «другий бюджетний кошик» перевести з Держказначейства до банку. Теж саме повинно стосуватися і використання 10 відсотків від прибуткового податку. Що ж до реформи адміністративно-територіального устрою, то запропоновані зміни є неприйнятними на базовому рівні: громада чисельністю у 7 тис. жителів є занадто великою і потребуватиме значного розширення виконавчого апарату, достатньо було б поділу на 3-тисячні громади. З іншого боку, й занадто дрібні, менші від 3-х тисяч мешканців громади не матимуть можливості на необхідному рівні утримувати соціальні об'єкти, розвивати інфраструктуру. Важливим є й питання передачі до повноважень сільської ради оформлення договорів на оренду землі за межами населеного пункту, що могло б значно пришвидшити цей процес. Тобто питань дуже багато, і оскільки до усіх з них найбільш беспосереднє відношення мають сільські голови, Андрій Анатолійович ще раз наголосив на необхідності створення у районі Асоціації сільських голів, яка й зайнялася б напрацюванням усіх необхідних пропозицій щодо реформування місцевого самоврядування, та співпрацювала з цього питання з представниками на рівні області. Андрій Анатолійович висловив свої міркування і з приводу того, що оскільки мова йде про децентралізацію влади, то керівники майбутніх державних представництв мають обиратися громадами, а не призначатися зверху. Також, на його думку, наглядова функція держпредставництв буде зайвою, бо дублюватиме функції прокуратури, і крім того, це додатково обтяжить бюджет, бо задля її здійснення необхідно буде збільшувати апарат.


Погодився з А.А. Дмитренком і депутат обласної ради, керівник Агрофірми «Лиманський»  Є.А. Скрипник, на думку якого надані «зверху» для обговорення пропозиції щодо внесення змін до Конституції не враховують пропозицій раніше пропонованих при обговоренні у громадах Концепції реформування місцевого самоврядування та не роз'яснюють багато важливих питань розподілу повноважень між окремими органами влади. Оскільки місцеве самоврядування повинне полегшувати життя громади та управління нею за допомогою депутатського корпусу, то задля цього, на думку депутата, слід максимально розширити його повноваження, у тому числі, й стосовно фінансових та земельних питань.


Своє бачення запропонованих щодо реформування влади пропозицій виклав і депутат районної влади О.Ф. Росинець, зауваживши, що їх можна порівняти з реформуванням каналізаційної труби, коли труба залишається одним, а те, що вилітає з неї, дістається іншим. І задекларована децентралізація влади насправді призведе до ще більшої її централізації. Зокрема, якщо раніше голова райдержадміністрації повинен був звітувати не менш, як щорічно перед радою, і при висловленні йому недовіри половиною ради, питання передавалося на розгляд Президенту, тобто був якийсь вплив місцевої громади, то тепер у місцевого самоврядування відбиратиметься навіть право у судовому порядку відстоювати свої права. Тобто представник Президента винесе якусь постанову, яка суперечитиме інтересам громади, і рада навіть не зможе її оскаржити у суді. Завдання насправді поставлене правильне – побороти корупцію у державі. Але за Концепцією усі контролюючі органи не будуть підзвітними радам, і тому не розділятимуть їх відповідальності за прийняті рішення, до того ж, їх діяльність контролюватиме держпредставництво, яке теж буде непідзвітне радам. Тобто тут закладається чималий простір для існування корупційних схем. Є багато питань і щодо податкового навантаження на місцеві бюджети, і щодо землі, і щодо управління на рівні громад освітою, медициною, культурою та іншими галузями, без яких неможлива життєдіяльність будь-якої громади, і щодо транспортного забезпечення тощо.


Тому, працювати є над чим, і працювати ретельно, об'єднавши зусилля не лише сільських голів, а й депутатів усіх рівнів. Усіх тих, у кого є бачення шляхів розв'язання існуючих проблем. Олександр Федорович закликав проявити більше активності, та напрацювати ряд власних пропозицій, щоб через народних депутатів передати їх на розгляд Верховної Ради, Кабміну. А координатором та ініціатором цієї роботи, на його думку, повинна виступити районна рада, навколо якої об'єднуватимуть свої зусилля у цьому напрямку і сільські голови, і голови постійних депутатських комісій.

Те, що дані зміни передбачають скоріш не децентралізацію, а централізацію влади, підкреслив і депутат райради С.Г. Байдиков. Тільки тепер влада зосереджуватиметься не у Верховній Раді, а у Кабінеті Міністрів, якому передається максимум повноважень для здійснення їх на місцях через держпредставництва. Що ж при цьому зміниться? Нічого! «Я теж згодний, що керівники органів влади на всіх рівнях повинні обиратися громадою на місцях, а не призначатися «зверху». Ось це й була б справжня децентралізація влади», - додав він.


На завершення обговорення О.І. Борщевський зазначив, що воно було попереднім. В подальшому усі пропозиції та зауваження, які надходитимуть, будуть передаватися до Миколаївського обласного (регіонального) відділення Всеукраїнської асоціації сільських та селищних  рад. П.Г. Корнієнко зазначив, що складно вносити якісь пропозиції, не маючи перед очима загальної картини реформування. А.А. Дмитренко запропонував працювати з даного питання окремими групами, по галузях, а потім спільно їх обговорювати.


Останнім узяв слово голова райдержадміністрації С.В.Самоуков, який зазначив, що на сьогодні розуміння необхідності змін у владі є у всіх: і у сільських голів, і у депутатів усіх рівнів. Тому він ще раз закликав усіх активніше включатися до роботи. Бо розширення прав місцевого самоврядування, можливість розпоряджатися  землею та власними фінансами надасть їм змогу у повній мірі вирішувати проблеми своїх громад.

За матеріалами районної газети "Чорноморська зірка" №45-46