20-06-2014 Виїзд робочої групи у пришкільні табори

ЛІТНІЙ ТАБІР КЛИЧЕ У ОСЕЛЮ ДІТОК ГАЛАСЛИВИХ НА СМАЧНИЙ ОБІД!

Щоб перевірити, чи є літній відпочинок дітей не лише цікавим, а й здоровим та корисним, 12 червня робоча група у складі працівників апарату районної ради - завідувача оргвідділом секретаріату О.А. Кіналь та головних спеціалістів М.О. Стегостенко і Г.В. Крамаренко на чолі з головою райради О.І. Борщевським та головою робочої групи І.В.Івановою,  разом з депутатами районної ради Г.П. Олійником, П.Г. Корнієнком, Л.І. Куркіною, А.М. Скнарем, О.М. Харковцем вивчала умови відпочинку дітей у пришкільних оздоровчих таборах Чорноморської, Куцурубської, Іванівської, Дмитрівської, Солончаківської, Козирської, а депутат І.В. Іванова - Покровської та Василівської ЗОШ.


Вони перевірили організацію харчування та денного сну (для учнів початкових класів), стан медичного обслуговування, поцікавилися наявністю спонсорської допомоги у фінансуванні оздоровлення, оглянули спальні та ігрові кімнати, ознайомилися з перспективними та щоденними меню, журналами обліку продуктів, спілкувалися з керівниками шкіл та пришкільних таборів, кухарями, медичними працівниками та безпосередньо з дітьми.


Робота майже всіх таборів розпочалася з 1 червня. Дозвілля, загалом, організоване непогано - дітей возять на пляж (а солончаківські та козирські школярі побували у "Водолії"), на різноманітні екскурсії - до Миколаївського зоопарку, музеїв, проводять з ними цікаві рухливі ігри та спортивні змагання, відвідують кінотеатри, виставки і бібліотеки.

В усіх таборах (крім чорноморського "Нептуна" - керівник О.І. Ковердій, де на всіх не вистачило ліжок), для молодших учнів організований денний сон.

Табори забезпечені ліками для надання в разі потреби першої допомоги.

Але чомусь, як виявилося, за майже 2 тижні оздоровчого періоду жоден з пришкільних таборів не відвідали працівники райСЕС. Хоч якихось особливих порушень санітарних умов перевіряючі не помітили. Внутрішні туалети працювали (у Куцурубській ЗОШ їх виявилося аж 6), вода була (правда крани подекуди були скручені). Загальний недолік - те, що ніде не було ємностей з кип'яченою водою, а це, як відзначив Г.П. Олійник, дуже важливий момент у спекотну погоду. І хоч, усюди запевняли, що батьків попередили, аби діти брали питну воду з собою, але ж це не учбовий рік, і не кожний з учнів ходить до табору з рюкзачком. Іноді дитині просто нікуди покласти пляшечку з водою,  та й не дуже зручно носити її скрізь за собою. А подекуди, як наприклад, у Чорноморці, діти і рушнички з собою мають брати (там біля раковин ані рушників, ані серветок не виявилося).


У всіх таборах організоване гаряче 2-х разове харчування. Та щоденне меню не завжди співпадає з перспективним. І хоч саме зараз у розпалі полунично-черешневий сезон, прикро було, що у більшості таборів (окрім Василівського табору «Кінбурн») дітей "оздоровлювали" бананами, апельсинами та яблуками, в яких до літа практично вже не залишається жодних корисних речовин, та й коштують вони не дешевше від літніх фруктів та ягід.


Вразила працівників райради та депутатів ціна на кисломолочний сир, який у всі табори ( у Василівському таборі «Кінбурн» постачальник п/п Твердовська по 20 грн. за 1 кг.) постачає п/п Коваль. Дуже вже (більше ніж удвічі) вона перевищувала ринкову, і складала майже 54 грн. за 1 кг. Тому є привід замислитися, чи раціонально використовуються бюджетні кошти (а їх, до речі, цього року на харчування у пришкільних таборах загалом було виділено немало - 209284 грн., хоч 12.69 грн. на одну дитину в день уже трохи й не вистачає).

Не дуже зручно вирішено питання з періодичністю постачання продуктів, які завозять раз на тиждень (адже при цьому слід дбати про їхні терміни зберігання та різноманітність харчування).

Серед усіх відвіданих найбільш приємне враження справили табори при Іванівській, Солончаківській, Козирській та Дмитрівській ЗОШ.


У таборі з романтичною назвою "Червоні вітрила" при Іванівській ЗОШ (керівник А.І. Яковенко), де відпочиває 83 дитини, перевіряючим дуже сподобалася їдальня: зручні меблі, акуратні з "веселим" малюнком клейончаті скатертини на столах, букетики квітів у вазочках. У меню - досить поживні продукти навіть на сніданок. Дітям дають м'ясо, ковбасу, свіжі овочі, молочні страви (молоко постачає п/п В.Д. Бруцька за ціною 5 грн. за 1 л).


Смачні й поживні сніданки та обіди і в Солончаківській ЗОШ, де завдяки спонсорській допомозі господарки магазину п/п Т.О. Канюк - вартість щоденного харчування - понад норму (близько 14-15 грн. (замість затвердженої у розмірі 12.69). Тому у "Сонечку" (керівник табору Л.П. Дрозд) 62-м школярикам відпочивається не тільки затишно, а й смачно та поживно. Працівники їдальні, щоб дітям смакувало по-домашньому, деякі продукти, зокрема овочі та зелень, навіть з дому приносять. А борщ, наприклад, варять на томатному соці. У цьому таборі перевіряючим сподобалося й те, що на відміну від інших, турботу про санітарію тут не перекладають на дітей, - поряд з сяючими раковинами висіли чистенькі рушнички (які не потрібно щодня приносити з дому), у мильничках акуратно лежало мило.


Дбають, щоб діти харчувалися смачно і корисно, і в козирському "Барвистому віночку" (керівник О.С. Крикуненко, відпочиває 70 дітей), де, аби не поїти дітей компотами з сухофруктів, чи розведеним водою соком (як у куцурубському "Орієнтирі", керівник Н.В. Іващенко), нарвали вишень та шовковиці (яких, до речі, по усьому району вистачає), та й зварили з них по-справжньому літній компот.


А у дмитрівському "Романтику" (керівник табору Т.М. Ткаченко, відпочиває 94 учні) за спонсорські кошти почастували своїх вихованців полуницею.


Та не скрізь знаходяться спонсори (чи може, їх просто не досить активно шукають?) Не склалося, наприклад, зі спонсорською допомогою на харчування у парутинському "Ровеснику" (керівник О.М. Кулай), де не допомагають ані місцеві підприємці (щоправда на День захисту дітей один з них пригостив дітей морозивом), ані господарство. Відсутнє у харчуванні 173-х школярів і молоко, a кашу без молока, як там вважають, діти їсти не захочуть, тож і годують їх на сніданок переважно "сухим пайком".


Тобто, певні проблеми у оздоровленні дітей існують, і оскільки незабаром, 20 червня, пришкільні табори цьогоріч свою роботу завершать, слід подбати, аби на майбутній рік їх уникнути.